LPG Hakkında Bilgiler
Neden LPG?
-
Lpg benzine göre çok daha ucuz bir yakıttır: Benzine göre şehir içi trafiğinde %40-45, uzun yolda % 45-50 oranında daha ekonomiktir. Bu oranların doğruluğu için aracın benzin ve LPG ve bakımları düzenli yapılmalıdır.
-
LPG aracın motor ömrünü uzatır: LPG’li araçlarda silindirlere gönderilen gazın yanmasından sonra motorda asit ve karbon bırakmadığından aracın motor yağını eritmez, kalitesini bozmaz. Motor yağının azalması yada kirlenmesi silindirlerdeki aşınmayı hızlandırdığından LPG’li araçlarda temiz kalan motor yağı araç silindir ve gömleklerinin zarar görmesini engeller.
-
LPG’li araçlarda yağ sarfiyatı daha düşüktür: Benzinli araçlarda motor yağı takriben 5.000-6.000 km’de bir değişirken LPG’li araçlarda 8.000-10.000 km’ye çıkmaktadır.
-
LPG’de oktan değeri yüksektir: Yüksek oktan numarası motorun yüksek sıkıştırma oranları ile herhangi bir vuruntu olmadan çalışabilmesinde faydalıdır. Böylece bir motordan daha yüksek bir güç, dolayısıyla yakıt ekonomisi sağlanır. Gaz yakıtların standart atmosfer şartları altında tutuşması için gerekli enerjide benzine nazaran daha az olmaktadır.LPG ‘nin oktan sayısı benzinden yüksek olduğundan, motorlarda daha yüksek kompresyon oranı ile kullanılabilir.Sağlıklı yanması sayesinde motor parçalarında sızıntı ve aşınma benzinli motorlara oranla çok daha az olur.
-
LPG benzine nazaran daha düşük sıcaklıklarda buharlaştığı için havayla kolayca karışır: Böylece kurum oluşturmayan tam yanma sağlanır. LPG yüksek termodinamik özelliklere sahip olduğundan daha kolay ve iyi yanma sağlar.
-
LPG ‘de kapalı yakıt sistemi mevcuttur: Tamamen kapalı yakıt sistemi akıtma ve buharlaşma kaybını ortadan kaldırır.
LPG gaz olduğundan hava /gaz karışım oranı uygun olduğundan (hava ile iyi karıştığından) tam olarak yanar.Dolayısıyla yanma verimi yüksektir.Bu da egzostun kötü koku yaymasını engeller. -
LPG ateşleme bujisinin ömrünü uzatır: Yanma odalarında yada ateşleme bujilerinde tortu oluşmaz, zira LPG’nin farklı karışımlardaki kuvvetlendiricilere ihtiyacı bulunmamaktadır. Ateşleme bujileri, diğer yakıtlardan özellikle kurşunlu benzin kullanan araç motorlarındaki bujilere nazaran daha uzun ömürlüdür.
-
LPG ‘li araçta karbüratör masrafı azalır: LPG yakıtlı motorlardaki karbüratör birkaç hareketi, parça ve kirliliği engelleyecek havalandırmasız basit bir mekanizma olup, karbüratör servisi ve tamiri yok denecek kadar azdır.
-
LPG ile çalışan motorlarda yakıt pompası gerekmez: LPG kendinden tazyikli olduğu için, benzinli motorlarda olduğu gibi yakıt pompasına ihtiyaç yoktur. Bu durum tamirat veya değişimden doğacak masrafları da azaltır
-
LPG Temiz Yakıttır : LPG saf olduğundan karter yağını sulandırmaz ve motor yağının değiştirilme süresini uzatır. Motoru temiz tutar, karbon ve kurum oluşturmaz, dolayısıyla motorun ömrünü uzatır. Motor karterini yada motorun yanma odalarını kirletmez. LPG pistonların, sekmanların, valflerin ve bujilerin aşınmasından meydana gelecek kurşun, vernik ya da karbon atığı çıkartmaz.
-
LPG, benzine oranla doğa dostu bir yakıttır: Kurşunlu ve kurşunsuz, eski ve yeni teknoloji tüm motorlara uyum sağlar.Yanma prosesi sonucu ortaya çıkan HC, CO ve NOX gibi zararlı atık maddeler benzine oranla daha azdır.
-
LPG sistemi komplike olmadığından ve çok sayıda parça içermediğinden sıklıkla bakım gerektirmez: Lpg Sisteminin bakım zamanı daha uzun olduğu için çok daha masrafsızdır..Tamir için harcanan parayı ve zamanı azaltır.
-
LPG’li araçlar hem gaz ile hem benzinle çalışır: Aracın gazdan benzine benzinden gaza geçişi araç içinde monte edilen kontrol düğmesi ile mümkün olur ayrıca belirlenen devirde geçmesi de mümkündür. Sıralı Otogaz Sistemlerine ilave edilen ısı sensörleri sayesinde sistem istenilen ısıya ulaştığında otomatik olarak benzini kesip gaza geçebilir hale getirilmiştir
-
LPG kullanan taşıtların benzin kullanan taşıtlara göre performanslarında çok fazla değişiklik olmaz: Bu durum hacimsel olarak kalorifik değerinin benzine göre düşük olmasından kaynaklanır.İhmal edilebilir.Bu dezavantajına karşılık sahip olduğu %10 oktan fazlalığı sayesinde motor vuruntusunu (detonasyon ) yapmaması önemli bir avantaj oluşturmaktadır.
-
LPG yakıtlı motorlar, dizel motorlara göre aynı mesafeler için daha fazla beygir gücü üretirler.
Dünya'da Ve Ülkemiz'de Otogaz
Dünyanın birçok ülkesinde LPG, çevrenin korunması ve hava kirliliğinin önlenmesi için 40 yıldır kullanılıyor; hatta devlet tarafından vergi teşvikleri veya otomobil üreticileri tarafından fabrika çıkışlı LPG’li araç üretimi ile teşvik ediliyor. Güney Kore, İngiltere, Polonya, İtalya, Almanya, Hollanda, Rusya, Avustralya, Meksika, Hindistan ve Japonya bu ülkelerden sadece birkaçı.
Ülkemizde ise otogaz kullanımı 1995 yılında başladı. Çevreci bir yakıt olduğundan değil, sadece ekonomik olması nedeniyle çok sevildi. Çok hızlı bir büyüme gösterdi. Avrupa’nın 30 yılda geldiği noktaya 5 yılda geldik. Bu hızlı büyüme bir takım sorunları da beraberinde getirdi. Standartlar yoktu. Denetimler eksikti veya hiç yapılmıyordu. Bu hastalıklı büyüme 10 yıl kadar sürdü. Birtakım üzücü kazaların yaşanıp medyanın konuya eğilmesi üzerine LPG dönüşümlerinin denetim yetkisi 2004 yılında MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI’NA verildi. Yapılan dönüşümlerin denetimi MMO tarafından yapılmaya başlanmasıyla sektöre bir disiplin geldi. 10 yılın birikmiş sorunları etkin trafik denetimleri ve MMO özverili çalışmaları sonucu büyük ölçüde giderildi. Bugün gelinen noktada LPG’li araçların %90’a yakın bölümü MMO denetiminden geçmiş durumda. Bu oranı %100 yapabilmek için trafik denetimlerinin daha etkin yapılması gerekiyor. Artık dönüşüm sonrası araçlar MMO tarafından tek, tek kontrol ediliyor, gaz sızdırmazlık testleri yapılıyor ve kullanılan ürünlerin standarda uygun olup olmadığı kontrol ediliyor. Hatta araçlarda kullanılan ürünlerin seri numaraları kayıt altına alınıyor ve kullanılmış ürünlerin ikinci kez başka bir araçta kullanılması engelleniyor. Bu kontrolden sonra araçlar Karayolları Muayene İstasyonlarında ikinci bir kontrolden daha geçiriliyor. Özet olarak otogaz sektöründe başka bir sektörde olmayan etkin bir kamu denetimi var. Bizler bu denetimlerden şikayetçi değiliz; hatta daha da sıkılaştırılmasından yanayız. Çünkü olabilecek en ufak bir olumsuzlukta en büyük zararı sektör görmektedir.
5 yıldan beri MMO’nun sıkı denetimleri sektöre çok büyük katkı sağlamıştır. MMO’ya bu özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ediyoruz.
Aynı şekilde geçte olsa standart ve yönetmelikleri yayınlayarak, uygulamaların ve kontrollerin Avrupa standartları üzerine çıkarılmasını sağlayan Sanayi Bakanlığı’na ve TSE’ye de teşekkür ediyoruz.
Bugün 2,5 milyon LPG’li araç ve 2,3 milyon tonun üzerinde otogaz kullanımıyla Avrupa’da LPG’yi araçlarda en çok kullanan ülkelerdeniz.
2 milyona yakın araç ve 2 milyon ton civarında otogaz kullanımıyla Polonya ile yarışıyoruz. Ardından İtalya geliyor.
Dünya’da en çok otogaz kullanımı Güney Kore’dedir. Güney Kore’de 2,5 milyondan fazla araç, 4 milyon ton civarında otogaz tüketmektedir.
Dünya genelinde 15 milyon araç LPG kullanmaktadır. Bu araçların %16’sı ülkemizdedir.
Ülkemizde 10 milyon civarındaki benzinli aracın yaklaşık %25’i LPG kullanmaktadır.
Tüm dünyada LPG ve doğalgaz gibi yakıtlar ekonomik olmaları nedeniyle tercih ediliyor, bunun yanı sıra çevreci olmaları nedeniyle de teşvik ediliyorlar. Bugün Avrupa’nın çoğu ülkesinde LPG’li araç alanlara 500- 1000 EURO tutarında vergi indirimi sağlanmakta, yıllık vergiler %50 indirimli uygulanmaktadır. Böylece 2-3 yıl içerisinde dönüşüm masrafı devletler tarafından karşılanmış olmaktadır.
Ülkemizde ise otogaz maalesef teşvik bir yana devamlı üvey evlat muamelesi görmektedir.
Bugüne kadar gelişim kendiliğinden oluşmuş, sadece ekonomik bir yakıt olması nedeniyle halkımız tarafından tercih edilmiştir. Bugün otogaz sektörü on binlerce kişiye istihdam sağlayan dev bir sektör haline gelmiştir. Başlangıçta tüm ürünler yurt dışından ithal edilirken bugün dönüşümde kullanılan ürünlerin büyük bölümü ülkemizde üretilmektedir. Araçlarda kullanılan LPG tankları başlangıçta ithal ediliyordu, şimdi tankların tamamı ülkemizde üretiliyor ve tüm dünyaya ihraç ediliyor. Aynı şekilde sistemde kullanılan bakır borular, hortumlar gibi birçok yan ürün dünya standartlarına uygun bir şekilde ülkemizde üretiliyor ve tüm dünyaya ihraç ediliyor. Ülkemiz bugün tüm dünyaya LPG kiti ekipmanları sağlayan bir konuma gelmiştir. Dünyada çevreci yakıtların rolü, KYOTO protokolü nedeniyle çok artmıştır ve Türkiye hızla gelişen otogaz sektörü nedeniyle bu ürünlerin ihracatında çok avantajlı bir konuma gelmiş bulunmaktadır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi ve bu konuda çalışan firmaların desteklenmesi gerekmektedir.